Acasă » Microcontrollers » Development boards » A sosit placa PIC32 Pinguino MX220

A sosit placa PIC32 Pinguino MX220

Considerand multitudinea de proiecte pornite simultan de Olimex, nu asteptam placa asa de curand. Avantajul apartenetei la UE este ca plicurile/pachetele din tarile europene iti vin direct acasa, cu posta clasica. Placa este mai mica in dimensiuni decat un Arduino normal, insa respecta dimensiunile soclului pentru scuturi (shields). Conectorii pentru scut nu fac parte din pachet, dar nu este o problema sa-i achizitionez si sai montez singur, mai ales ca am alte intentii in ce priveste tipul de soclu.

Am testat-o imediat sub linux insa nu inainte de a rezolva unele incidente la nivel de biblioteci cu versiunea pentru linux a Pinguino IDE care este dezvoltat sub Ubuntu. Placa arata foarte bine si abia astept sa-i lipesc conectorii pentru a o testa in aplicatii mai serioase decat clipirea LED-urilor din dotare.

Multumesc Olimex si Tzvetan Usunov (placa e primita gratis, ca urmare a acestui post)!

Reclame

5 gânduri despre „A sosit placa PIC32 Pinguino MX220

  • Pai pentru inceput, am vrut sa testez cateva periferice – cam ce am facut cu placa EvB 4.3. Momentan, sunt cateva bug-uri in Pinguino32 IDE care nu permit folosirea placii la potentialul ei (nu poti afisa numere formatate pe LCD si nici nu poti trimite Serial – deci nu pot vedea valorile senzorilor pe serial sau LCD). Sunt probleme cu formatarea „printf” care nu merge in cateva biblioteci (LCD, Serial – asta-i doar ce am testat eu). Datorita bootloader-ului HID, nu sunt decat 16Kb de memorie Flash asa ca daca bug-urile sunt rezolvate, am sa incerc sa vad cam ce pot sa inghesui in ea.

 1. Concluziile mele pentru placa asta ar fi:
  – designul este excelent – imi place foarte mult;
  – microcontrollerul trebuie neaparat dezlipit si inlocuit cu fratele lui mai mare care are 128Kb Flash;
  – obligatoriu folosit cu un bootloader serial, care ocupa doar cei 3Kb de Flash rezervati pentru zona de boot – pentru asta este nevoie totusi de FTDI;
  – daca nu ai un Pickit3, stai si te uiti lung la ea 😛

  Cu alte cuvinte, placa trebuie reproiectata de Olimex ca sa poata fi viabila. Am vazut comparatia cu Arduino de pe situl Olimex si din cate stiu eu, 32KB Flash pentru un micro pe 32 biti nu este egal cu 32Kb Flash pentru un micro pe 8 biti. Abia un micro cu 128Kb Flash ar egala un Arduino ca spatiu de memorie pentru programe.

 2. Au mai evoluat lucrurile la designul asta de la Olimex? Ma gandeam si eu sa cumpar asa ceva, insa mai sus spui ca mai bine pui bootloader pe serial din cauza memoriei, dar atunci care e afacerea – acum cand ai USB peste tot si e mult mai comod?
  M-am gandit sascriu si eu cate ceva randuri despre primii pasi in a face un Pinguino 4550 in casa: http://catalinsimion.blogspot.ro/2013/02/pinguino-18f4550-v01.html
  Merge bine si e foarte accesibila ca nivel de constructie pentru un amator.
  Numa’ bine si idei buine!

 3. Pai Catalin, afacerea este ca ai mai mult spatiu pentru programul tau (nu uita ca din punct de vedere a spatiului disponibil pentru aplicatia ta, 32Kb pe 32 biti nu este egal cu 32Kb pe 8 biti – ar fi cam 4Kb …). Faptul ca ai bootloader pe serial nu anuleaza portul USB. Insa nu mai este permanent. O multime de aplicatii ruleaza mult mai bine daca nu folosesti portul USB. Vei vedea ca in aplicatii care necesita un „timing” special, USB-ul interfereaza in mod negativ asupra aplicatiei. Este o placa pe care o cumperi de la Olimex si pe ei nu i-ar fi deranjat sa planteze si un chip separat pentru USB, cat si un microcontroller mai puternic. Asa cum este, nu prea este utila si se poate afirma ca acest proiect a fost unul din esecurile Olimex…

  A propos, imi place placa ta.

Discutii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s