Acasă » Microcontrollers » Development boards » Adaptor USB-to-Serial cu PIC18F2550

Adaptor USB-to-Serial cu PIC18F2550

Este un montaj realizat pe o placuta cablata pe o singura fata, cablajul fiind desenat cu un marker special pentru PCB-uri. Sursele firmware-ului pot fi gasite in pachetul „Microchip Application Libraries„, versiunea din data de 2012-02-15 si le-am compilat folosind MPLAB-X si C18 pentru Linux. Placa foloseste un bootloader USB HID iar pentru butonul(de fapt, jumper-ul) de boot si LED-ul care indica modul „Bootloader activ” am folosit un singur pin – solutie constructiva prezentata in pagina placii Pinguino P8B2. Schema electronica si cablajul sunt proiectate in DipTrace (piesele sunt alese in Eagle si exportate), varianta gratis pentru uz non-comercial, cu limita maxima de 500 de pini (cheia se obtine gratis, la cerere).

De ce am apelat la solutia asta? Sunt mai multe motive:
1 – vroiam de mult sa o fac, de pe vremea cand ataptoarele comerciale erau scumpe si greu de gasit pe piata romaneasca;
2 – aveam toate piesele disponibile (placa FreeJALduino si-a donat propriul micro) si lucram deja la cablajele altor proiecte – asa ca a intrat si acest montaj in lucru;
3 – microcontrollerul PIC18F14K50 este inca greu de gasit;
4 – realizarea cablajului pentru tehnologie SMD este mai dificila si necesita unelte si materiale care nu le am momentan (in trecut am amanat o multime de proiecte din aceste motive – asa cum aman realizarea elicei turbinei eoliene pentru ca am ambitia sa o execut la CNC Router, care CNC nu este inca gata);
5 – era un bun motiv sa testez uneltele de dezvoltare furnizate de Microchip pentru Linux (este urmatorul pas pentru cei care au programat microcontrolere PIC folosind Pinguino IDE).

Pana la urma, nu prea conteaza motivele. Sunt bucuros ca montajul este functional, robust si imi permite folosirea microcontrolerelor fara periferic USB inclus, in conditii de laborator (nu l-as include in nici o aplicatie comerciala – doar un montaj SMD are fasonul necesar). Notatia pinilor pentru conectorul serial este aceeasi cu a adaptorului de pe situl arduino.cc (cu mentiunea ca reset-ul extern este implementat doar la nivel hardware, fara suport in firmware inclusiv resetul automat ) .Spre deosebire de adaptorul de pe arduino.cc, la placa mea cele trei LED-uri au semnificatii diferite: primul LED este folosit pentru indicarea intrarii in „boot mode”, iar celelalte doua indica starea conexiunii USB. In ambele moduri posibile exista cel putin un LED activ, nemaifiind necesara existenta unui LED care sa semnalizeze prezenta tensiunii.

Acum e momentul sa proiectam placa Sanguino si un echivalent cu PIC (preferabil un PIC18F46K22)  😀

Pentru eventualii amatori, se pot descarca urmatoarele:
hex-ul pentru bootloaderul HID;
hex-ul pentru adaptor (pentru ambele gasiti sursele in Microchip MAL);
fisierele DipTrace;
driver pentru Windows.

Montajul in functiune (nu necesita buton reset)

Un PIC18F2525 (inserat in prima varianta a placii FreeJALduino) folosit ca test

Si rezultatul (numere formatate, program disponibil in pachetul Jallib)

Reclame

Un gând despre „Adaptor USB-to-Serial cu PIC18F2550

  1. Pingback: Un fel de Sanguino… | Luna Purpurie

Discutii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s