Acasă » Microcontrollers » Development tools » Compilatorul MPLAB C18 este declarat „leagcy” de catre Microchip

Compilatorul MPLAB C18 este declarat „leagcy” de catre Microchip

MPLAB-XC-Compiler-SolutionsPartizanii limbajului C stiu ca cea mai buna solutie gratis o reprezinta compilatorul MPLAB C18 care, chiar si in varianta „Lite” este cu mult peste celelalte, fie ele open-source sau nu. Asta include SDCC, Hi-Tech C18 Lite, cpik si mikroC. Cand Microchip si-a luat rolul in serios si a trecut la portarea pe OS X si Linux a  uneltelor de dezvoltare, a beneficiat si MPLAB C18 de versiuni pentru Linux si Mac. La momentul acela a fost o veste extraordinara pentru utilizatorii celor doua sisteme de operare. Evident ca asteptarile au inceput sa creasca si probabil ca multi au sperat ca pana la urma Microchip va deschide sursele compilatorului.

Din pacate, la Microchip minunile nu tin multa vreme. In mod sigur este ceva in neregula cu managementul lor, pentru ca in scurta vreme MPLAB C18 este declarat „legacy” (invechit) si incepe promovarea frenetica a XC8, care nu este altceva decat fostul Hi-Tech C + Hi-Tech C18 care a fost si ramane teribil de prost in ce priveste generarea de cod in versiunile Lite. Pur si simplu nu poate fi luat in considerare nici macar pentru uz didactic.  Versiunea pentru Linux dispare efectiv din pagina oficiala – adresa de download a versiunii 3.40 nu mai poate fi gasita decat prin forumurile de discutii.

Iata pasajul in care Microchip „pune cruce” dezvoltarii viitoare a MPLAB C18 pe care il numeste deja „legacy compiler”:

Microchip is supporting its legacy compilers, MPLAB® C and HI-TECH, by offering free migration to the MPLAB® XC for our existing users. It is recommended that all new designs be created with the MPLAB® XC as the legacy systems are being phased out.

MPLABXC-Compilers

Ce inseamna asta? In primul rand ca viitoarele versiuni ale vestitei biblioteci de suport, Microchip Application Library (MAL) nu vor mai putea fi compilate decat cu compilatorul XC! Ce este asa de tragic? Pai dau doar un exemplu: deja obezul bootloader HID care se lafaia pana acum in 4Kb de memorie FLASH, acum are nevoie de mai mult de 5Kb! Teribil! Este tragi-comic sa te lauzi cu o asa oferta cand pe lumea asta exista firme cu contraoferte efectiv „ucigatoare”. Pai sa nu stai sa te minunezi si sa te intrebi daca nu cumva a dat mucegaiul in managementul Microchip?

optimization-levelsCu compilatorul MPLAB C18 optinem optimizari mai bune in mod Lite decat cu XC8 in acelasi mod!

Pacat! Mai ales ca totul incepuse socant de promitator… Desigur, exista totusi o mica speranta. Microchip pastreaza uneltele declarate „legacy” pentru a putea fi folosite pentru mentenanta proiectelor vechi.  Insa oficial, nu si versiunea Linux – asa cum spuneam inca se mai gaseste versiunea 3.40 daca stii cum sa o cauti. Tot ce trebuie acum este crearea unei comunitati in jurul ultimei versiuni si dezvoltarea de biblioteci ca alternativa (exista deja un stack USB open-source). Sau mai simplu, invatati limbajul JALv2 sau Pascal.

Fie vorba intre noi (si sa nu spuneti la nimeni 😛 ), versiunea linux poate fi descarcata cu urmatoarea comanda executata in consola:

wget http://ww1.microchip.com/downloads/mplab/X/mplabc18-v3.40-linux-full-installer.run

Reclame

Un gând despre „Compilatorul MPLAB C18 este declarat „leagcy” de catre Microchip

  1. Din cauza acestei mutari, este clar ca Microchip forteaza intr-un fel migrarea la PIC24 (care surpriza, deja ofera microcontrolere la +5Vcc) si la PIC32 (care vine cu o versiune de compilator C/C++ fara restrictii la optimizare). Sa fi acceptat Microchip faptul ca microcontrolerele ATmega si ATiny sunt net superioare in categoria 8 biti?

    Nu. Stia deja acest lucru, insa nu il deranja atat timp cat nu erau asa de populare. Concluzia evidenta este ca datoram aceste schimbari succesului de care se bucura Arduino, care a reusit acolo unde Atmel a esuat. Insa este de invidiat faptul ca Atmel (in comparatie cu Microchip) si-a invatat lectia.

    Se pare ca Microchip nu intelege faptul ca, desi inferioare ca viteza si arhitectura, microcontrolerele lui continua sa constituie o alternativa „low-budget” excelenta, cu foarte multi suporteri.

Discutii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s