Acasă » Microcontrollers » Development tools » Microchip abandoneaza MCHPUSB Bootloader

Microchip abandoneaza MCHPUSB Bootloader

Bootloader-ul MCHPUSB a fost si este unul din cele mai folosite bootloadere USB, este rezonabil ca dimensiune (cel putin, jumatate din dimensiunea bootloaderului HID) si se achita excelent de sarcina. Este folosit in multe placi de dezvoltare, inclusiv FreeJALduino, si este in sfarsit adoptat de proiectul Pinguino pentru placile cu microcontrolere de 8biti – cel putin eu stiu ca am facut o groaza de lobby pentru asta la vremea cand bootloaderul Pinguino ocupa nu mai putin de 8Kb. In orice caz, meritul pentru portare este in exclusivitate al lui Regis, care a reusit sa il adapteze la SDCC si „USB stack-ul” lui Alexander Enzmann – remarcabil. Chiar daca este ceva mai lung in dimensiune decat cel compilat in JAL, este totusi mai mic decat booloader-ul HID.

Desi este o solutie convenabila in ce priveste dimensiunea ocupata, pentru a functiona corect in Windows necesita instalarea unor drivere specifice. Si asta este punctul lui sensibil, calcaiul lui Achile. De multe ori instalarea ridica probleme, uneori necesita mai multe reset-uri de sistem pana sa fie acceptate iar alteori instalarea esueaza complet. De multe ori dupa o instalare si exploatare fara repros, inceteaza sa mai functioneze cand sunt instalate ulterior si alte drivere pentru comunicatia USB seriala. Genereaza dureri de cap atat utilizatorilor, cat si dezvoltatorilor de aplicatii comerciale. Este motivul principal pentru care MikroElektronika a refuzat cu incapatanare, pana de curand, sa-l includa (cel putin, suport pentru USB CDC) in bibliotecile pentru compilatoarele lor C, Pascal si Basic. Si probabil ca din acelasi motiv, Microchip renunta la el si incurajeaza migrarea catre bootloader-ul HID. In MAC OS X 10.4 Tiger nu a functionat niciodata (asta fiind unul din motivele pentru care Jean-Pierre Mandon refuza atunci adoptarea lui).

Ramane totusi un bootloader atractiv o data ce ai reusit instalarea driverelor, in special pentru uz personal, cand faci primii pasi in lumea microcontrolerelor si resursele materiale sunt limitate. Pe mine m-a „ajutat” enorm. Insa la un moment dat, cand incepi sa dezvolti aplicatii pentru terte persoane sau institutii, ori folosesti bootloader-ul HID care te scuteste de problema driverelor, ori programezi aplicatia fara sa aplezi la bootloader.  Acelasi lucru este valabil pentru transmisiile de date pe USB. Ori folosesti HID, ori folosesti in exclusivitate portul serial impreuna cu un adaptor standard de USB.

Una peste alta, decizia Microchip nu mi se pare dramatica. Este adevarat ca as fi preferat un bootloader cu dimensiun mai mici, insa prefer sa am unul care sa functioneze ireprosabil pe toate sistemele de operare, fara instalarea de drivere dedicate. Si pana la urma, nimeni nu ne obliga sa renuntam la bootloader-ul MCHPUSB, iar sursele se mai pot inca gasi in „Microchip Application Library” din data de 15-02-2013. Acest bootloader nu a ridicat niciodata probleme de functionare in Linux. Daca clientul vostru face achizitii de date pe Linux, acest bootloader (si/sau aplicatiile care folosesc USB CDC) este ideal. Este motivul major pentru care il recomand in continuare.

Reclame

Discutii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s