Ce limbaj folositi in programarea microcontrolerelor?

As vrea sa stiu ce limbaj de programare a microcontrolerelor PIC pe 8 biti este folosit cel mai des de catre romanii care viziteaza acest sit (indiferent de nivelul de cunostinte in domeniu). Multumesc frumos!

Reclame

Il Pinguino Rosso – o alternativa pentru Sanguino?

.theredpinguin-componentPai, asta ar fi obiectivu’. Placa este motorizata de un PIC18F46K22 tactat la 64MHz (16MIPS) pentru a egala in viteza un Sanguino la 16MHz.

De fapt, nu exista inca o placa, totul este montat pe un breadboard (placa de prototipizare). „Il Pinguino Rosso – Pinguinul Rosu” va folosi o versiune modificata (originalul merge partial in Windows si deloc in Linux) a bootloader-ului serial de la Microchip (AN1310), bootloader ce a fost testat cu succes atat in Windows, cat si in Linux. In prezent, lucrez la biblioteca de functii si aplicatii insa va fi un proces de durata (unul din obiective fiind portarea unui interpretor de „g-code”.).

Microchip Libraries for Applications – adios proiecte MPLAB 8.x

Microchip-Libraries-for-Application

Cei de la Microchip au lucrat intens la versiunea 2013-12-20 pentru conversia proiectelor la MPLAB-X si eliminarea spatiilor din denumirile de fisiere si foldere. Au adaugat suport pentru compilatoarele XC8 si XC16 insa nu toate bibliotecile au fost adaptate. De exemplu, actualmente exista SD-Card suport numai pentru microcontrollerele pe 16 biti (PIC24, dsPIC33F). Stack-ul USB nu suporta XC8 1.30 – Microchip recomanda revenirea la versiunea 1.21 sau … rabdare. Continuă lectura

PIC clicker, o placa interesanta de la MikroElektronika

PIC clicker este o placa la 3.3 volti (mare atentie la proiectare), cu PIC18F47J53 si soclu mikroBUS pentru placile click de la MikroElektronika. In afara de soclul mikroBUS, placa are conectori pentru restul de pini ai microcontrolerului. Placa este dotata cu bootloader-ul USB HID, cu un „timeout” de 5 secunde, timp in care poti comanda intrarea in mod „incarcare program” cu ajutorul software-lui pentru PC.

pic-clicker

Continuă lectura

Microchip abandoneaza MCHPUSB Bootloader

Bootloader-ul MCHPUSB a fost si este unul din cele mai folosite bootloadere USB, este rezonabil ca dimensiune (cel putin, jumatate din dimensiunea bootloaderului HID) si se achita excelent de sarcina. Este folosit in multe placi de dezvoltare, inclusiv FreeJALduino, si este in sfarsit adoptat de proiectul Pinguino pentru placile cu microcontrolere de 8biti – cel putin eu stiu ca am facut o groaza de lobby pentru asta la vremea cand bootloaderul Pinguino ocupa nu mai putin de 8Kb. In orice caz, meritul pentru portare este in exclusivitate al lui Regis, care a reusit sa il adapteze la SDCC si „USB stack-ul” lui Alexander Enzmann – remarcabil. Chiar daca este ceva mai lung in dimensiune decat cel compilat in JAL, este totusi mai mic decat booloader-ul HID. Continuă lectura

PIC18F2550/4550 are un inlocuitor mai bun

De ceva vreme microcontrolerul PIC18F4550 are un inlocuitor mai bun in exemplarul PIC18F45K50 – vorbim de microcontrolerele alimentate la 5Vcc.

– Cea mai importanta facilitate din punctul meu de vedere, este posibilitatea maparii functiei SDO (componenta a perifericului SPI) pe un alt pin, eliberand astfel portul serial – era una din plangerile mele in incercarea de a proiecta o placa compatibila Arduino. Totusi, perifericele I2C si SPI continua sa imparta pini comuni. Solutia ar fi sa folosesti SPI hardware (important pentru interfatare [micro]SD card), si I2C software. In curand, Microchip va introduce in productie si varianta cu 64Kb de memorie Flash si daca acesta va avea 4Kb de memorie RAM, va fi singurul microcontroler de 5V pe care iti vei permite simultan transmisii de date pe USB si inregistrari pe SD/microSD card.

L3_BNR-8bit-USB Continuă lectura

PIC18F4550 – doar_un_blog_

Este un alt blog romanesc (de data asta in limba romana) despre microcontrolere Microchip si apartine lui Catalin Simion. Veti gasi tutoriale despre programarea microcontrolerelor folosind compilatoarele mikroC si SDCC (limbajul Wiring). Autorul doreste sa faca viata mai usoara hobistilor, elevilor si studentilor care nu se descurca bine cu limba engleza (clic pe imagine).

pinguino4550_development_board_red_LED

Compilatorul MPLAB C18 este declarat „leagcy” de catre Microchip

MPLAB-XC-Compiler-SolutionsPartizanii limbajului C stiu ca cea mai buna solutie gratis o reprezinta compilatorul MPLAB C18 care, chiar si in varianta „Lite” este cu mult peste celelalte, fie ele open-source sau nu. Asta include SDCC, Hi-Tech C18 Lite, cpik si mikroC. Cand Microchip si-a luat rolul in serios si a trecut la portarea pe OS X si Linux a  uneltelor de dezvoltare, a beneficiat si MPLAB C18 de versiuni pentru Linux si Mac. La momentul acela a fost o veste extraordinara pentru utilizatorii celor doua sisteme de operare. Evident ca asteptarile au inceput sa creasca si probabil ca multi au sperat ca pana la urma Microchip va deschide sursele compilatorului. Continuă lectura