Acasă » Programare C

Programare C

In curand…

… pana atunci, cateva cuvinte. La momentul de fata, exista doar trei compilatoare gratis de C pentru microcontrolere PIC care nu au limita in ce priveste dimensiunea codului:

 • SDCC, un proiect open-source care este si parte a Pinguino, o alternativa la Arduino;
 • cpik, un compilator C doar pentru PIC18, open-source, in dezvoltare, inca neoptimizat;
 • XC8, varianta free, un compilator proprietar.

Dintre acestea, SDCC vine cu optimizari ale codului interesante, insa este cale lunga pana va putea intra in elita performerilor din zona comerciala.

XC8, chiar in varianta free, unde o multime de optimizari sunt dezactivate, ofera in mod surprinzator performante superioare compilatorului SDCC.

Personal, sunt interesat in ultima vreme de microcontrolerul PIC18F46K22, pe care il consider o alternativa puternica si ieftina la microcontrolerul AVR ATmega644P, care era componenta de baza a placii Sanguino, folosita in unele printere 3D si in proiectul RepRap.

Pentru acest microcontroler lucrez la biblioteci de functii disponibile pentru compilatoarele XC8 si SDCC. Si desigur, a trebuit sa-mi pun la punct o placa de dezvoltare pe care o puteti vedea pe blogul acesta.

Reclame

8 gânduri despre „Programare C

 1. Mda… e cam mult spațiu liber aici. Ca și boboc, ce tocmai am început studiul microcontrolerelor, am început cu programarea lor în „C”. Iar aici, am găsit exact ceea ce vedeți și voi… empty space and a lot of enthusiasm… 🙂

 2. Multumesc mult pentru sfaturi, ai perfectă dreptate. Am descoperit și eu cât de vast este universul microcontrolerelor și experimentez diverse posibilități – PIC-uri, Arduino, Pinguino etc – ideea de anul trecut era să-mi fac o părere despre toate, ca să știu ce posibilități oferă. PIC-urile pe 8 biți sunt drăguțe (ideea de microcontrolere de la Microchip mi se pare în continuare foarte elegantă), dar pentru moment le-am lăsat deoparte, în favoarea lui Arduino… Ca și proiect „decupat” din prezent, mă interesează grbl 0.9 și comanda unui mini CNC pentru frezat PCB-uri cu o placă Arduino și drivere A4988 sau 8825.
  Dacă ai idei sau experiență cu acest subiect, te rog nu mă ocoli… 🙂

 3. Proiectele cu glisiere le-am găsit zilele trecute. 🙂
  Dar eu am deja componentele pentru schelet – îl voi face din profile de aluminiu 2020. Am şi steppere-le şi toată ideea de mecanică este aproximativ rezolvată (teoretic). Acum mă documentez pentru partea electronică şi mă interesează o schemă care să comande şi spindle-ul din soft (PWM) şi să permită şi conectatea unui modul laser de 12V/500mW.
  Ai o adresă de mail unde putem coresponda?

Discutii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s